Imbir na przeziębienie - przepis; jak zrobić?
Doskonale radzący sobie z bólem gardła, bólem zatok i z chorymi stawami, obfity w multum prozdrowotnych właściwości, a przede wszystkim łatwy w przygotowaniu i baaaardzo pyszny.
Sprawdź, czego potrzebujesz, by przyrządzić syrop z imbiru!
Składniki:
- 2 kawałki świeżego imbiru (po ok. 3 cm / kłącze)
- litr gorącej wody
- cytryna
- 3 łyżeczki miodu
- wyparzony słoiczek
Sposób przygotowania:
Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie umyj, a następnie usuń z niej pestki i pokrój ją w plasterki. Do słoika wlej 3 łyżki miodu. Połóż na nich przygotowane wcześniej plastry cytryny i wsyp starty imbir. Zalej całość gorącą (lecz nie wrzącą!) wodą i odczekaj kilka minut. Na końcu dokładnie wymieszaj miksturę. Jeśli wolisz wypić napar na chłodno, dodaj do niego miętę, zalecane jest jednak spożywanie syropu na ciepło - jeśli będziesz to robić regularnie, znacząco poprawisz krążenie, a imbir szybko zniweluje twoją infekcję.
Imbir na przeziębienie - do herbaty
Opisany wyżej przepis może stanowić doskonałą bazę do słynnej, imbirowej herbaty! By herbata z imbirem uwolniła wszystkie swe magiczne właściwości, dodany do niej imbir powinien być starty, najlepiej na tarce z małymi oczkami - konieczne jest wydobycie jego charakterystycznego soku (pokrojony nie dostarczy swoich najcenniejszych substancji). Jak zrobić herbatę z imbirem? Wystarczy, że do zaparzonej wcześniej, najlepiej lekko przestudzonej herbaty, dodasz starty imbir. Albo wywar, o którym mowa w poprzednim akapicie. Całość dopełni szczypta miodu. I gotowe!
Imbir na przeziębienie - w ciąży
Imbir w ciąży? Wyśmienity pomysł! Oprócz tego, że to genialny lek, niwelujący przeziębienie i poprawiający ukrwienie mózgu, a co za tym idzie - koncentrację, doskonale radzi sobie także z mdłościami. Z tego powodu zarówno kobiety w ciąży, jak i osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną, chętnie po niego sięgają. Co istotne, imbir spokojnie można spożywać także w trakcie karmienia piersią. Oczywiście specyficzny i ostry smak imbiru nie zawsze może spodobać się niemowlakowi, dlatego warto z niego zrezygnować przez 3 pierwsze miesiące życia dziecka.
Imbir na przeziębienie - dla dzieci
Już po ukończeniu 12 roku życia może bezproblemowo pojawić się w diecie dziecka. By nie spowodować problemów żołądkowych u pociechy, wprowadzaj go w dietę malucha stopniowo, w niezbyt wielkich dawkach.
Zostaw komentarz