Regularne jedzenie czosnku znacząco wzmocni twój system odpornościowy, jednocześnie przyspieszając usuwanie niechcianych drobnoustrojów z organizmu. Zawarte w nim związki o właściwościach bakteriobójczych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych w łatwy sposób poradzą sobie niemal z każdym rodzajem przeziębienia!
Czosnek na przeziębienie - przepis
Syrop z czosnku to zdecydowanie najpopularniejszy naturalny antybiotyk, pomagający w walce z przeziębieniem. Czego potrzebujesz, aby go przygotować?
Składniki:
- 3 obrane główki czosnku
- 2 cytryny
- pół szklanki chłodnej, przegotowanej wody
- słoiczek, najlepiej ciemny
Sposób przygotowania:
Zmiażdż przygotowane ząbki czosnku. Wyciśnij sok z dwóch cytryn. Wszystko wymieszaj. Do powstałej mieszanki dolej pół szklanki przegotowanej, schłodzonej wody. Całość przelej do słoika i odczekaj kilka dni. Następnie odcedź syrop przez sitko i pij łyżeczkę wywaru trzy razy dziennie.
Często stosowanym lekarstwem na grypę jest również mleko z miodem i czosnkiem.
Przepis: do szklanki ciepłego mleka dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku, a następnie przyprawiamy napar łyżką masła i łyżką miodu. Pozostaje tylko wypić nam go odpowiednio wolno, by zdezynfekować organizm.
Jeśli zapach i smak czosnku ci niestraszny, z chorobą dobrze poradzi sobie też kanapka z drobno pokrojonym czosnkiem lub z masłem czosnkowym, którego przygotowanie jest banalnie proste. Pół kostki masła zmiksuj z dwoma ząbkami czosnku i łyżką oregano. Voila!
Czosnek na przeziębienie - ile?
Co za dużo, to niezdrowo. Również w przypadku czosnku nadmiar może zaszkodzić, powodując podrażnienia wątroby i błony śluzowej przewodu pokarmowego, a także zmniejszenie krzepliwości krwi oraz wzdęcia. Optymalna, zalecana dzienna dawka przyjmowania czosnku to 2-3 ząbki.
Jak jeść czosnek na przeziębienie?
Czosnek zachowuje swoje lecznicze właściwości tylko na surowo, dlatego podsmażany lub gotowany nie pomoże. Jeśli zgnieciesz czosnek 10 minut przed jedzeniem, najlepiej wykorzystasz jego walory zdrowotne. Miażdżenie czosnku otwiera odpowiednie błony komórkowe, uwalniające allinazę i ajoen. Allinaza to enzym, dzięki któremu tworzą się związki o działaniu antybiotykowym, neutralizujące przeziębienie, ajoen natomiast znacząco pomaga w walce z wirusami, które wywołują infekcję.
Przeciwwskazania w jedzeniu czosnku
Czosnek mogą spożywać wszyscy, z wyjątkiem niemowląt poniżej 10 miesiąca życia oraz osób, u których stwierdzono ostry i przewlekły nieżyt żołądka i jelit. Czosnek ograniczyć powinni także diabetycy (szczególnie ci ze skłonnością do hipoglikemii) i kobiety karmiące piersią, które w trakcie ciąży wcześniej wcale go nie jadły. Specyficzny, charakterystyczny aromat czosnku może zniechęcić dziecko do ssania mleka z piersi.
Zostaw komentarz